ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΑΙΓΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Με αιγιώτικη συμμετοχή, αποκαλύψεις και στιγμές αναβίωσης της τοπικής ιστορίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο μήνα το συνέδριο στο Πολεμικό Μουσείο με θέμα “Αναζήτηση της Αλήθειας για την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια”. Διοργανωτές ήταν τέσσερις φορείς, ο Σύνδεσμος Απανταχού Λακώνων “Ο Λυκούργος”, η Παλλακωνική Ένωση, ο Σύλλογος Αρεοπολιτών Μάνης “Πέτρος Μαυρομιχάλης” και ο σύλλογος Προναία Αθηνά, όπου πρόεδρός του είναι η Αιγιώτισσα Σοφία Μιχαλοπούλου.
Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Οκτωβρίου, μέσα από αποκαλυπτικές ομιλίες προέκυψε το βασικό συμπέρασμα πως δεν ήταν οι Μαυρομιχάληδες αυτοί που σκότωσαν τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, αλλά ξένοι πράκτορες. Ακολουθούν αναλυτικά κάποια από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν.
Οι συνδιοργανωτές Φορείς «Σύνδεσμος Απανταχού Λακώνων ο Λυκούργος-Παλλακωνική Ένωση, Σύλλογος Αρεοπολιτών Πέτρ. Μαυρομιχάλης Ηγεμών και Αρχιστράτηγος και Προναία Αθηνά» με εισηγητή τον πρόεδρο του Συνδέσμου Λακώνων ιστορικό συγγραφέα Αντώνη Ξεπαπαδάκο και κατά σειράτους σύνεδρους-ομιλητές κ.κ. Δημητρόπουλο Ανάστο δικηγόρο και Πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, Κάσση Κυριάκο ιστορικό συγγραφέα, Εξαρχουλάκου Μαρία δικηγόρο ερευνήτρια, ιατρό γενικό χειρούργο Αλευρά Πέτρο, Μαριόλη Δημήτριο δικηγόρο ερευνητή και Αϋφαντή Γεώργιο στρατηγό και ερευνητή συγγραφέα, κατέληξαν σε αποκαλύψεις και συμπεράσματα όπως το ότι εξιλαστήρια θύματα ήταν οι δύο υπερ-ήρωες Κων και Γ. Μαυρομιχάλης, όπως ο Όσβαλντ στη δολοφονία του Τζων Κέννεντυ.
Ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες που καταμαρτυρούν την αλήθεια
Η Παρασκευούλα που βλέπει από το παράθυρό της τον ερχομό του Καποδίστρια, το τραγικό εκείνο πρωινό 27-9-1831 και την σκηνή της δολοφονίας, παρά τις φορτικές πιέσεις καταθέτει πως: «Δεν γνωρίζει τους δολοφόνους. Ενώ τους Μαυρομιχαλαίους τους γνωρίζει πολύ καλά» και έχει αφήσει και σχετική υποθήκη στους απογόνους της περί τούτων πάντων.
Δύο Αγγλοι περιηγητές που είναι απέναντι από την είσοδο του Αγίου Σπυρίδωνος κατέγραψαν στα ημερολόγια τους: «Την στιγμή που πλησίαζε ο Κυβερνήτης να μπει στην εκκλησία έβγαλε το καπέλο του. ΄Ενας μονόχειρ τράβηξε την πιστόλα του με το αριστερό του χέρι και ευρισκόμενος πίσω δεξιά τού Κυβερνήτου τον πυροβόλησε στο δεξί αυτί. ΄Ενας ζητιάνος που ήταν στην πόρτα της εκκλησίας τον έπληξε με μαχαίρα στην κοιλιά. ΄Ενας φουστανελλοφόρος που μέχρι τότε στεκόταν δίπλα στην πόρτα πήδησε πίσω από τον μονόχειρα και τον πυροβόλησε, αλλά αστόχησε και η σφαίρα του κτύπησε στον τοίχο της εκκλησίας. ΄Ενας άλλος φουστανελλοφόρος κτύπησε με την πιστόλα του τον προηγούμενο φουστανελλά (Κ. Μαυρομιχάλη) στην κοιλιά.
Ο Κυβερνήτης έπεσε κάτω άσχημα κτυπημένος. Ο κτυπημένος στην κοιλιά φουστανελλοφόρος έφυγε τρέχοντας προς τον δρόμο απέναντι από την πόρτα της εκκλησίας.
Ο ζητιάνος μαζί με τους δύο άλλους φουστανελλοφόρους που είχαν πρινλίγο κατέβη από ιππήλατον εις τον χώρον της εκκλησίας έφυγαν τρέχοντας…».
Επειδή δεν ευρέθη η κάμα των 8-9 εκ. πλάτους και ενός ποδός μήκους, με την οποία επλήγη στον δεξιό βουβώνα (κοιλιά)ο Κυβερνήτης, το μαχαιρίδιο που βρέθηκε στη ζώνη του αποτελειωμένου Κ. Μαυρομιχάλη αποδίδουν στον ανεψιό του Γεώργιο που ευρίσκετο παντελώς άοπλος και εντός του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος οι κρατούντες, αποσύρουν την πρώτη ιατρική έκθεση που λέει:«Εις την δεξιάν κοιλιακήν χώραν, τραύμα δια μεταλλίνου όπλου τέμνοντος και αιχμηρού μήκους 8 μέχρις 9 εκατ. καιβάθους ενός ποδός (33 εκ) διότι δεν εξυπηρετεί τα δόλια σχέδιά τους για την ενοχοποίηση των Μαυρομιχαλαίων.
Και συντάσσουν δεύτερη που έχει ως ακολούθως: «Εις το όπισθεν μέρος της κεφαλής μίαν πληγήν σφαιροειδή διαπεραστικήν, της οποίας το άνοιγμα είναι 7-8 γραμμών (χιλιοστών) προξενημένην από πυροβόλον όπλον, η οποίαπληγή διευθύνετο από τα δεξιά προς τα αριστερά κάτωθεν προς τα άνω και ετελείωνε προς τον αριστερόν κρόταφον, άνευβλάψεως του δέρματος.
Αρχική δημοσιεύση στις 09/03/2019 από Proti Online