Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι δράσεις του Συλλόγου

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ “ΜΥΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ”

Ένας νέος πολιτιστικός και ανθρωπιστικός σύλλογος με την επωνυμία «ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ» δημιουργήθηκε στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της δραστήριας Αιγιώτισσας Σοφίας Μιχαλοπούλου, με δράσεις που έχουν στόχο και σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ο σύλλογος έχει έδρα στην Αθήνα και έχοντας ξεκινήσει τις πολιτιστικές και φιλανθρωπικές του δράσεις εδώ και καιρό, τις παρουσίασε στα μέλη και στους φίλους του συλλόγου στις 23 Φεβρουαρίου 2018, στον Πολυχώρο Αίτιον, κοντά στην Ακρόπολη.
Η πρόεδρος και εμπνεύστρια του συλλόγου παρουσίασε τους σκοπούς του, εξηγώντας πως στοχεύουν στην διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ως απαραίτητο στοιχείο της ιστορικής μας συνέχειας, με σεβασμό προς τον Πολιτισμό και τον Ελληνισμό, ενώ γίνονται και δράσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Αποκαταστάσεις μνημείων

Μετά την Αποκατάσταση
Πριν την Αποκατάσταση

Παρουσίασε ορισμένες δράσεις που έχουν ήδη επιτελεστεί όπως η αποκατάσταση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον Μυστρά, ο καθαρισμός των προτομών του Αλέξανδρου Υψηλάντη, του Αθανασίου Τσακάλωφ και του Νικόλαου Σκουφά και η αποκατάσταση του όρκου των Φιλικών στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας στο Κολωνάκι, με αφορμή την ημέρα μνήμης των Εθνικών Ευεργετών καθώς και την αποκατάσταση του ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο.
Ο σύλλογος στα πλαίσια των φιλανθρωπικών του δράσεων έχει δωρίσει ρούχα, τρόφιμα και παιχνίδια σε άπορες οικογένειες, σε παιδικό σταθμό, σε σύλλογο μονογονεϊκών οικογενειών και έδωσε μια ειδική προσφορά στο Λύρειο ορφανοτροφείο μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Η «ΠΡΟΝΑΙΑ ΑΘΗΝΑ» σκοπεύει να προβεί σε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς που έχουν κοινές αξίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η κ. Σοφία Μιχαλοπούλου για άλλη μια φορά εξέφρασε την αγάπη της για το Αίγιο, τόπο καταγωγής της, και την πρόταση του συλλόγου για δημιουργία μνημείου της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας» στην πόλη μας, όπως η ίδια είχε προτείνει στον Δήμο Αιγίου από τον Ιανουάριο του 2016.

Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Ιδιαίτερη έκπληξη της βραδιάς πριν την κοπή της βασιλόπιτας, υπήρξε η παράδοση ενός αντιγράφου κουμπούρας του 1821 στην Πρόεδρο από τον ιστορικό και θεατρικό συγγραφέα κ. Αντώνη Ξεπαπαδάκο. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Αιγιώτης πρέσβυς επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που δήλωσε την στήριξή του στις προσπάθειες του συλλόγου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται επίσης από τους κ.Παναγιώτη Τσαφαρά, κ.Γεώργιο Ρούσση, κ.Βασίλη Οπλαντζάκη και κ.Παναγιώτη Φρέρη.

Η κ. Σοφία Μιχαλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά την δήλωση ενός Άραβα γλωσσολόγου, πως «όπου στον κόσμο υπάρχει έλλειψη πολιτισμού, στην ουσία υπάρχει έλλειψη του Ελληνισμού». Ως επιστέγασμα ανέφερε πως με βάση τις πανανθρώπινες αξίες του Ελληνισμού, οι Έλληνες μπορούν ξανά όχι μόνο να σταθούν γερά στα πόδια τους αλλά και να ξανακάνουν τον Ελληνισμό να μεγαλουργήσει!

Η δραστήρια Αιγιώτισσα, Σοφία Μιχαλοπούλου, έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Διεθνούς Επιμελητηρίου Νέων Ελλάδας – JCIHellas, Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών και ιδρυτικό μέλος σε αρκετούς φορείς μεταξύ των οποίων στην Επιτροπή διεκδίκησης κατοχικού δανείου και κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών.

Δημοσιεύτηκε στις 09/03/2019 από Proti Online