Απολογισμός δράσεων για την 200η Επέτειο από την Έναρξη της Επανάστασης

Αποχαιρετώντας την ιστορική χρονιά 2021 ως επετειακό έτος από την Έναρξης της Επανάστασης του 1821, θα θέλαμε κάνοντας έναν απολογισμό να σας ενημερώσουμε για τις επετειακές δράσεις μας.
Ξεκινήσαμε από τις 18 Σεπτεμβρίου 2020 στο Πνευματικό κέντρο του δήμου της Αθήνας με την εκδήλωση “Τα Συντάγματα της Επανάστασης του 1821 και η σημασία τους για εμάς σήμερα” σε συνεργασία με το Δημοβούλιο Πολιτών και την Αμεσοδημοκρατική κοινότητα.
Τον Νοέμβριο επισκεφθήκαμε το χωριό Σόλο Αιγιαλείας, όπου έζησε ο οπλαρχηγός Νικόλαος Σολιώτης, ο οποίος διέπραξε το Πρώτο ένοπλο γεγονός της Επανάστασης στις 14 Μαρτίου 1821 στις Πόρτες Αγριδίου τότε Καλαβρύτων τώρα Αιγιαλείας.
Στις 26 Ιανουαρίου 2021 που εορτάζεται ως τοπική εορτή στο Αίγιο η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” ως το Πρώτο Πολιτικό γεγονός της Επανάστασης και διεξήχθη στις 26-30/1/1821, οργανώσαμε καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο της πόλης από πολιτιστικούς φορείς παρ’ολες τις κορονοαπαγορεύσεις, σκεπτόμενοι πως οι πρόγονοι μας δεν λογάριασαν κανένα εμπόδιο χάριν της Ελευθερίας!
Στις 14 Μαρτίου εκδώσαμε το βιβλίο “Ο Πρωτεπαναστάτης του 1821 Νικόλαος Σολιώτης” βασιζόμενοι στα απομνημονεύματα που έγραψε ο γιος του και σε συνεργασία με τον συγγραφέα Αντώνη Ξεπαπαδάκο, τον φιλόλογο Μάριο Χριστόπουλο, την φωτογράφο Αλεξάνδρα Βασιλειάδη, απόγονο του Σολιώτη και με την συνολική επιμέλεια της προέδρου μας Σοφίας Μιχαλοπούλου.
Στις 21 Μαρτίου κυκλοφόρησε υπό την αιγίδα της Προναίας Αθηνάς το επετειακό CD με τον τίτλο “Ελλάδα Εμπρός” σε συνεργασία με το πατριωτικό συγκρότημα των Ερως Ελλάς . Πρόκειται για μια συλλογή 12 τραγουδιών σε σύγχρονο ρυθμό που τιμούν τους ήρωες και την ιστορία μας. Αξίζει να το προμηθευτείτε πριν εξαντληθεί.

Στις 25 Μαρτίου συμμετείχαμε στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο άγαλμα του Μακρυγιάννη στην Ακρόπολη σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπου καταθέσαμε στεφάνι τόσο στον Ιωάννη Μακρυγιάννη όσο και στον Δημήτριο Υψηλάντη στην συνέχεια στο Πεδίο του Άρεως.
Στις 25 Μαρτίου έγινε επίσης μια εξάωρη διαδικτυακή εκπομπή υπό την αιγίδα της επιτροπής “Τιμή στο 1821”, για την δημιουργία της οποίας η Σοφία Μιχαλοπούλου είχε φροντίσει να ενημερώσει και να συντονίσει ανθρώπους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να παρουσιάσουν σε βίντεο την ιστορία του τόπου τους σε σχέση με την Επανάσταση.
Συμμετείχαμε επίσης στο ιστορικό ντοκιμαντέρ Η μυστική συνέλευση της Βοστίτσας ως απαρχή του Εικοσιένα του Βασ.Γεωργαντά στο οποίο η Σοφία Μιχαλοπούλου έκανε δηλώσεις με ιστορικές αναφορές.
Στις 13 Ιουνίου παρευρεθήκαμε στην εκδήλωση των Μανιατών στην Αγ. Τριάδα Πειραιά.
Στις 27 Ιουνίου στο Σόλο Αιγιαλείας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που οργάνωσαν τοπικοί φορείς, δωρίσαμε τρεις μεταλλικές πινακίδες για την οδό και την πλατεία Νικολάου Σουλιώτη με ιστορικά στοιχεία και φωτογραφία του ήρωα. Επίσης καταθέσαμε στεφάνι και δωρίσαμε το σχετικό βιβλίο μας στους τοπικούς άρχοντες.

Στις 7 Αυγούστου παρευρεθήκαμε στον Πύργο των Πετμεζαίων στους Κάτω Λουσσούς Καλαβρύτων στην παρουσίαση του βιβλίου για την οικογένεια Πετμεζά, όπου δωρίσαμε στον δήμαρχο Καλαβρύτων το βιβλίο μας για τον Σολιώτη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου διοργανώσαμε εκδήλωση στο θέατρο Αθηνά με τον τίτλο “Φιλική Εταιρεία, Εθνική Παλιγγενεσία και Υψηλάντηδες” σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών με εκλεκτούς ομιλητές και ακολούθησε θεατρική παράσταση με θέμα την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας.
Στις 26 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε στεφάνι στην προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη στην Πέτρα Βοιωτίας, όπου δόθηκε η τελευταία μάχη του αγώνα στις 13/9/1829 στο πλαίσιο του ετήσιου εορτασμού του γεγονότος.
Στις 27 Σεπτεμβρίου και στις 5 Οκτωβρίου παρευρεθήκαμε στις εορταστικές εκδηλώσεις στην Πνύκα και στον Πειραιά αντίστοιχα που οργάνωσαν πολιτιστικοί φορείς και συγκεκριμένα στον Πειραιά έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ηρωΐδας Μανιάτισσας.

Τέλος στις 31 Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο διοργανώσαμε σε συνεργασία με τους συλλόγους Κοσμόπολις και Λυκούργο την εσπερίδα με τίτλο “Ιωάννης Καποδίστριας, η προσωπικότητα, το όραμα και η δολοφονία του” με εξαιρετικές ομιλίες και πλούσιο ιστορικό υλικό. Βίντεο της εκδήλωσης αυτής όπως και τις προηγούμενες μπορείτε να δείτε στο κανάλι της Προναίας Αθηνάς στο YouTube.
Λαμβάνοντας υπόψη τους γενικούς περιορισμούς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, νιώθουμε ιδιαίτερα ευτυχείς που καταφέραμε να κάνουμε τόσες δράσεις προκειμένου να τιμήσουμε επάξια τους αγωνιστές και ήρωες μας που πρόσφεραν τα πάντα για την πατρίδα μας!
Το παράδειγμα τους μας ακολουθεί διαρκώς και για αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να τους τιμούμε κάθε χρόνο και σε κάθε ευκαιρία. Θεωρούμε μάλιστα πως όσα δεν μπόρεσαν ή δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τότε, όπως την οριστική Απελευθέρωση της Ελλάδας μας, οφείλουμε να το πράξουμε εμείς σήμερα ως άξιοι συνεχιστές τους!